Paracas a Islas Ballestas

Z Nazcy jede autobus přímo do Paracasu, malé vesničky na pobřeží, kterou obklopuje národní park a kousek jsou ostrovy s nekonečnou populací ptáků a ploutvonožců.

Paracas je mimo sezónu taková ospalá díra. Mimo pláže a promenády, kterou lemuje pár obchůdků se suvenýry tady toho moc k vidění není. Proto je potřeba vydat se na ostrovy, asi 40 min jízdy lodí od břehu a jste najednou v úplně jiném světě. Doslova šňůry ptáků lemují vodní hladinu a stíhají se sem a tam. Člověk ani nemusí být tak blízko ostrovům a všude kolem něj to vypadá jako ve slavném Hitchcokově hororu. Na to, kolik je všude ptáků se mi zdá, že tam bylo podezřelé ticho - ale možná je přehlušil zvuk lodního motoru.

Ostrůvky jsou pěkné, úplně poseté ptactvem všeho druhu, od pelikánů, přes racky a tučňáky. Na skalách se vyvylují lachtani a když je sezóna, je možné vidět i lvouna, delfíny nebo velryby.

Ještě před obědem jsme se vydaly do přírodní rezervace na poloostrově Paracas. Vlastně je to taková poušť, kde se mj. těží sůl (na americké silnice a jihoamerické stoly), žije zde liška, plameňáci a spousta jiných živočichů. Proto je úkolem rezervace především chránit biodiverzitu.

Odpoledne jsme se přesunuly do Limy, kde jsme si pár hodin počkaly na nádraží a pokračovaly jsme dál na sever do Trujilla.








Žádné komentáře:

Okomentovat