SAIGON (HO CHI MINH CITY)


Při cestě do Vietnamu většina návštěvníků přilétá na mezinárodní letiště v Hanoi, nebo v Ho Chi Minhu. My jsme přistáli v tom druhém a první náš úkol bylo vyřídit víza.





Víza
Pokud máte (jako my) visa on arrival, připravte se, že budete asi hoďku až dvě čekat, než vás odbaví. Fronta nefronta, prostě až na vás dojde řada, tak na vás dojde řada. Odevzdáte pas, jeden vyplněný formulář a poplatek a čekáte. Pokud víte, že budete mít málo času na přestup, doporučila bych vyřídit vízum před odletem.

My jsme víza řešili přes www.Vietnam-visa.com, zpracování trvalo asi 4 pracovní dny a vše proběhlo v pořádku. Až vám přijde dopis potvrzující vízum po příletu, nelekejte se, že je tam uvedeno víc turistů, které vůbec neznáte. To je zkrátka klasika.

Ceník je uveden na obrázku.



Před objednáním víza se zamyslete, jestli se přeci jen nebudete chtít podívat do Kambodži nebo Laosu, to byste potřebovali Multiple_entry visa.

Jakmile si vyzvednete zavazadla, můžete si vyměnit peníze či koupit místní sim. Kurz se v lednu 2015 pohyboval cca 1,20 Kč za 1 000 VND.



Z letiště do města
Nejlepší je jet taxíkem. Pokud se necháte odchytnout hned na začátku paní u pultíku, zaplatíte asi 240 000 VND, pokud půjdete trochu dál na stanoviště taxíků, kam míří většina místních cestujících, zaplatíte asi 160 – 180 000 VND. Nejvíce doporučované jsou společnosti Mahling a Vinasung, ale cestovali jsme i s jinými a vždy vše bylo v pořádku.

Cesta do centra trvá, v závislosti na místním provozu asi 20 – 40 minut.



Ubytování

Většina turistů a baťůžkářů je ubytována mezi ulicemi Búi Vien St. a Dé Thám. Je zde spousta ubytovacích zařízení různé ceny a kvality, asi 10 bankomatů, restaurace, nespočet cestovních agentur, obchody se suvenýry, čilý noční život a s ním spojená fantastická atmosféra. Většina historických památek je v docházkové vzdálenosti. Z hlediska ubytování jsou tyto ulice poměrně rušné, takže budete rádi za pokoj bez okna. Případně se podívejte do postranních uliček, které jsou podstatně klidnější. Jedna je na mapce níže označená modře.



Naše ubytování: chtěli jsme se na doporučení ubytovat zde: www.suitebackpackersinn.com, ale kluci nějak zmotali rezervaci, tak nám ve stejné ceně zajistili pokoj v www.phunghoanghotel.net, jen o pár kroků dál.

Před odjezdem jsme spali v hostelu, který je společný i pro naši cestovku www.bookingyourtravel.com (58 Bui Vien Street), se kterou jsme objednávali výlet na Mekong.

Cestovka byla celkem schopná, ale část cesty bychom si asi zvládli zajistit levněji sami. Vždy si ale nechte vytisknout itinerář a popis toho, co vámi zakoupený výlet zahrnuje, abyste nebyli nepříjemně překvapení, když počítáte s homestay a najednou máte hotel, jako se to stalo nám.



Zajímavosti

My jsme v Saigonu začínali i končili. Město jako takové jsme si prohlédli až na konci pobytu. Typické pozoruhodnosti jsou:

- Búi Vien St. – noční život, spousta restaurací a barů, parádní atmosféra, která podle některých připomíná Thajské Khao San Road v Bangkoku

- Park u Pham Ngu Lao street – příjemná oáza, kde během našeho pobytu prodávali neskutečné množství květin, které místní používají jako výzdobu na novoroční oslavy. Super místo, kde mi můžete odpočinout od ruchu velkoměsta.

- Ben Thanh Market - nečekejte žádné výhodné koupě, spousta věcí, zvlášť oblečení je dražší než v suvenýr shopech na Búi Vien

- Reunification palace – prezidentský palác

- Notre Dame katedrála a Hlavní pošta – připomínky Francouzské koloniální nadvlády. Zajímavé je, že poštu navrhl sám G. Eiffel.



- Budova opery – další zajímavá koloniální stavba ležící v ulici Hai Ba Trung, která dost připomíná pražskou Pařížskou.

- Hám Ngi St. – hlavní ulice, kde se odehrávají oslavy nového roku

(výše uvedené stihnete i s nákupy během jednoho dne)



Pak je ve městě spousta muzeí a galerií i možností k nakupování. My jsme neměli moc času a tak jsme během odpoledne stihli pouze tento okruh. Pro základní orientaci a uvědomění si, že Saigon je opravdická metropole JV Asie to stačí.



Atrakce v okolí a tipy na výlety, kdy většinu z nich vám snadno zařídí cestovka:

Cuchi Tunnels (půl dne, 60 km ze Saigonu, tunely používané během Vietnamsko-ametické války)

Nam Cet Tien National Park (2 dny, 1 noc; autobusem, cena z letáku 2 625 000 VND/osoba)

Delta Mekongu (1 – 3 dny, od 150 000 VND)

1 komentář:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchodujte kdekoliv Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat