HANOI


První, čeho si po příletu do Hanoje všimnete je pěkná zima, v porovnání s teplým a slunečným jihem (záleží samozřejmě, v jakém jedete ročním období), druhý bod je ten, že Hanoiské letiště je mnohem menší než to v Saigonu a poslední bod, vlastně velice příjemný, že než opustíte letiště, zkontrolují vám podle palubenky, zda máte opravdu svoje zavazadlo. Toto mi přijde velmi sympatické a bezpečné řešení.




Z letiště do města

Můžete jet taxíkem, nebo jako my shuttlem, který stál asi 6 USD a staví kousek od jezera Hoan Kiem. Cesta trvala zhruba 45 min. Odsud snadno dojde do svého ubytování – ačkoli snadno je trochu optimistický výraz, ono to není daleko, ale budete muset několikrát přejít opravdu hodně rušné silnice, což může být pro Evropana poněkud výzva.

Po městě se nejlépe budete pohybovat pěšky, pokud byste chtěli někam dál, tak si můžete půjčit kolo, nebo jet taxíkem.



Zajímavosti

Pro nás byla Hanoj jen přestupní stanice, takže mimo jezera Hoan Kiem a pár uliček jsme toho moc neviděli. Až na jednu výjimku a to bylo představení vodních loutek, které určitě nevynechejte. I když povídání a zpěv je vietnamsky, i podle intonace poznáte, o čem si tak postavičky můžou povídat a budete se náramně bavit. Představení jsou určena hlavně pro turisty, takže se jazykové bariéry určitě nebojte, stojí to za to. Lístek pro 1 osobu 100.000 VND v tomto skvělém divadle.

Pokud si potřebujete koupit nějaké outdoorové oblečení, Hanoj je to pravé místo. Především značka Nord Face je zde hojně zastoupena.

Jezero Hoan Kiem

Ulice v Hanoji


Ubytování

V Hanoji je taková milá zóna starého města, která je poněkud více turistická, ale také tichá. Navíc jsou na každém rohu cestovky. Naše ubytování v této zóně nebylo a ani bych ho nedoporučila, takže pokud si můžete vybrat, zkuste třeba www.tungtranghotel.com nebo www.hanoibluebellhotel.com. Oba jsou moc pěkné a nachází se v klidnější části města, kousek od jezera.



Výlety

Hanoj funguje jako výchozí bod hlavně pro výlety do Sapy, což jsme bohužel kvůli počasí museli vynechat, tak do Ha Long Bay – můžete jet na den, dva, tři a možná i déle... My jsme jeli na 3 dny.

Žádné komentáře:

Okomentovat