Kokořín

První místo, které jsem se v rámci své letošní výzvy rozhodla navštívit je hrad Kokořín, který ne zrovna dominuje, ale vytváří příjemnou turistickou destinaci v krásné krajině, plné vápencových skal a zelených údolí.

Ne nadarmo tady našel inspiraci např. Karel Hynek Mácha. (Kousek od hradu je i jeho vyhlídka, ale přes stromy není v podstatě nic vidět.)

V průvodci Kokořínsko doporučují jako fajn jednodenní výlet z Prahy, zejména pro zalesněné kopce a údolí, zajímavé skalní útvary a taky proto, že terén je nenáročný a hodí se na pěší tůry.



Hrad je původně ze 14 století, ač v 19. byl přestaven do současné podoby. V průvodci doporučují prohlídku pouze z venku. Já bych doporučila připlatit 30,- a vyšlápnout si ještě na hradí věž - pokud vám teda nedělají problémy chatrné dřevěné schody, skrz které je vidět asi o dvě patra níž. Výhled z věže ukazuje pěkně hrad a okolní zalesněnou krajinu.



Okolní turistické trasy jsou opravdu příjemné, jedna vede okolo pěkného rybníku, kde se dá dokonce koupat. Nenechte si ujít dům ve skále, který leží asi 5 km od hradu. Hlavně v létě poskytne příjemné ochlazení.

Kudy sem:
Autem z Prahy pojedete směr Mělník. Je to asi 60 km a cesta trvá okolo hodiny. U hradu je parkoviště, stojí 50 Kč na celý den.
Z Holešovic jezdí přes Mělník autobus, pokud vám vyjde přestup, potrvá cesta asi hodinu a půl.




Zvětšit mapu

Více na oficiálních stránkách hradu.

Žádné komentáře:

Okomentovat