Karlštejn

 Další tip na jednodenní výlet z Prahy. Chytrý průvodce říká, že Karlštejn je po Pražském hradě nejnavštěvovanější českou památkou. Jsem si jistá, že to nebude jen tím, jak blízko je Praze. Ani dnes už poněkud archaickým filmem Noc na Karlštejně.

Nejprve trocha teorie: Karel IV si nechal Karlštejn postavit jako svoje letní sídlo, práce začaly už v roce 1348 (stejně jako založení univerzity, pokud se nepletu) a nepodílel se na nich nikdo jiný, než Matyáš z Arrasu (mimo jiné stavěl i kus katedrály Sv. Víta). Jak jsem se dočetla, poslední rekonstrukce proběhla koncem 19. století ve stylu purismu, ať už to znamená cokoli.



Amerika
Karlštejn od počátku měl sloužit i jako úschovna královských klenotů, k čemuž slouží dodneška.
Nejzajímavější je Kaple Sv. Kříže na druhé prohlídkové trase (dlouho byla pro veřejnost uzavřená, v roce 2012 je přístupna do 4. listopadu.), kde lze spatřit vzácné drahokamy a původní malby mistra Theodorika. Tato kaple navíc byla postavená právě pro úschovu klenotů. Na prohlídku je lepší se objednat, maximální počet návštěvníků je 16. Odkaz na online objednání i detailní popis trasy je k vidění na oficiálním webu.

Průvodce doporučuje jít do lesa na houby a maliny, ale už nezmiňuje krásné turistické trasy v okolí.
Je jednoduché zajet sem autem, nebo vlakem ze Smíchova, ale mnohem zajímavější je projít se okolními lesy.
Vyjděte od Svatého Jana pod Skalou (kousek od Berouna), nebo z Mořiny. Prohlédnete si lomy Velká i Malá Amerika a užijte si krásy okolní krajiny.

Více info: http://www.hradkarlstejn.cz/
Vstupenky je možné rezervovat online.

View Larger Map

Žádné komentáře:

Okomentovat