Hokg Kong

Necelych 10 mesicu uteklo jako voda a najednou je tu posledni den v Sydney, posledni pohled na Bondi Beach a pak uz na letiste a hupky dupky pred Hong Kong domu. Pocity? Smisene... Ale nepropadejme panice, jeste je predemnou jeden vylet.

Hong Kong, tato puvodni britska kolonie, ma asi 7 milionu obyvatel na 1000 km2 a je to poznat. Jak na pevninske casti, tak na Hong Kong Island, kde se soustredi veskery ruch a obchod, je malo mista a lidi hodne. Domy jsou vysoke a byty male. Stejne jako muj hotelovy pokoj, ktery je tak malicky, ze si z postele muzete cistit zuby. Architektura, predevsim na pevnine, me usvedcila v tom, ze zit v CR v panelaku neni az tak strasne, jak by se mohlo na prvni pohled zdat a prazsky 3+1 poskytuje vic komfortu nez nektere byty v HK. Takze panelaky jiz neodsuzuju :-)



Za navstevu stoji tri hlavni mista: Kowloon, kde je vetsina slavnych trhu; Hong Kong Island, kde je centrum obchodu (s modernimi mrakodrapy), slavny Victoria Peak s vyhlidkou, plaz v Repulse Bay i Stalney markets. Za videni stoji i Lantau Island s obrovskou sochou sediciho Buddhy, ke ktere navstevniky zaveze asi 8 km dlouha lanovka.


Giant Buddha

Ja jsem nejvic byla nadsena ze sochy Buddhy (Ngong Ping, Giant Buddha), prestoze je to misto pro turisty, prostredi, ve kterem chram i socha jsou, je uchvatne. Z ochozu okolo sochy je vodet do okoli, kde si clovek uvedomi take druhou stranu HK, tedy spoustu malych ostruvku, rozsetych v mori. Skoro vsechno je zelene a svezi. Je nekolik moznosti, jak se na misto dostat. Zakladem je zastavka metra Tung Chung a pak bud autobusem nebo lanovkou a da se jit dokonce pesky (ale je to streka). Nektere agentury organizuji celodenni vylety, takze clovek vidi i rybarskou vesnici a jeste par dalsich atrakci. Do toho se mne nechtelo investovat, tak jsem se spokojila jen s Buddhou a chramem.

fish market
Dalsi vyznamnou charakteristikou HK je nakupovani a trhy. Na HK Island jsou nakupni centra stejna jako v Evrope, ceny jsou take docela srovnatelne. Na tomto ostrove je i slavny Stalnely Market, ktery doporucuji vsichni navstevnici i pruvodci. Ja bych to tolik neprehanela. Mozna tam nebylo tolik lidi jako na Ladies Markets, ale jinak mi to prislo podobne. Vsude vas zvou, vsude s vami diskutuji a vsude maji podobne veci, ale davam body za mensi prelidnenost. Trhy na pevnine, na Kowloonu jsou o dost lidnatejsi. Videla jsem Flower Market, coz je takova ulice, kde je jedno kvetinarstvi vedle druheho, Bird Market, kde maji malicke proutene klece, spoustu drobneho ptactva, kobylky a par pomlomrtvych papousku :-( Fish Market je zase v dalsi ulici, a ve skutecnosti to predstavuje par obchodu, kde prodavaji akvarijni rybky. Ale ne ledajak. U nas si je clovek vybira ve zverimexu z akvarka, tady si vybere na ulici rybucku uz rovnou v pytliku. Nechapu, jak ta raba, na kterou treba 4 hodiny prazi slunko, muze prezit dele, nez jeden den. Nebo ze by HK rybky mely vybudovany  nejaky specialni mechanismus odolonosti...

Nejvetsi sok jsem ale zazila na jiz zminovanem LadiesMarkets. Na zastavce se temer nedalo vyjiz z metra, pak sel clovek po ulici a bojoval s davem (chte nechte), az se dostal do ulice plne stanku s ruznymi tretkami od fake handbags, pres tricka, sperky a ja nevim co jeste. Ano, take jsem si neco koupila, ale ac jsem usmlouvala asi 1/3 ceny (jak doporucuje pruvodce - kdybych nebyla otravena z davu a necetla to, smlouvala bych vic:-), nijak uchvatny zazitek jsem z toho nemela. Ale to je o nature ;-) Na Night Markets jsem se uz nevydala. Maji tam mit podobne veci a clovek by tam mel byt opatrny a mne se samotne uz nechtelo.

Star Ferry
Za vyzkouseni take stoji projizdka po Victoria Harbour tzv Star Ferry, coz je trajekt, ktery tam jezdi uz asi 100 let. Clovek muze absolvovat projizdku po celem pristavu, nebo jako v Praze to vyuzit jako privoz a za par dolarku se dostat na druhy breh.Stoji to skoro podobne jako metro. Dalsi doporuceny dopravni prostredek je tramvaj, ktera jede na Victoria Peak. Je to takova podobna lanovka, jako je na Petrine. Ja jsem nakonec jela busem za pulku ceny a mela krasny vyhled na obe strany ostrova. Kdyt uz je clovek na vrchu, nemel by si nechat ujit tzv. "hru svetel", coz v praxi znamena, ze mistni mrakodrapy jsou ruzne osvicene a vecer blikaji nebo jsou na ne promitany ruzne obrazce.

Nan Lian
Body bych dala take dvoum klasterum, ktere jsem navstivila. Prvni se jmenuje Wong Tai Sin (vic turisticky) a druhy, kde je buddhisticky Nan Lian Garden. Druhy se mi libil vic, je poklidnejsi, je tam velka zahrada a clovek si tam vice vychutna atmosferu. Ackoli pritomnost policistu na kazdem rohu zas takovovou uvolnenou atmosferu nevytvari.


Tradicni jidlo, ac udajne velmi dobre, jsem zanedbala. Bylo horko a vzdy, kdyz jsem chtela nekam jit, tak vube teplych armoatickych pokrmu v dusnu velkomesta dala jasny signal, ze si radeji nic nedam. Ochutnala jsem ale hodne veci z pekarstvi a zaujalo me, ze cervene fazole se daji upravit tak, ze z nich vznikne chutna a sladka napln do peciva.

Za zminku stoji i Octopus card. Je to takova perfektne fungujici inKarta. Clovek si ji koupi (vetsinu porizovaci ceny mu pak zase vrati), koupi si kredit (da se doplnit skoro v kazdem obchode) a pak tim platí MHD, vstupy do muzei, ale treba i nakupy v obchode nebo restauraci. Pri cestovani MHD pak ma clovek urcitou slevu.
HK v noci

Nakonec prikladam seznam mist, ktere jsou turistum odporuceny k videni:
Symphony of Light (jiz zminovana hra svetel)
Sik Sik Yuen (Wong Tai Sin Temple, tez zminovany)
Nan Lian Garden (doporucuji)
HK wetland park
The Peak (ja tomu rikam Victoria Peak)
Golden Bauhinia Square (na HK Island, takovy jakoby vecne planouci ohen pred kongresovym centrem)
Ocean Park
Repulse Bay (dobra na koupani)
Stanley Market + Murray House + Maritime Museum (zapomnela jsem rict, ze v Stanley se da i windsurfovat)
Noah's Ark (tam je trosku komplikovanejsi se dostat)
Disneyland

Ngong Ping/Giant Buddha (dalsi muj tip)
+
Causeway Bay na moderni nakupovani
Fish Market
Bird Market

Flower Market
Ladies Market
Temple Street Night Markets
Jade Market

Hokg Kong album

a Tsim Tsa Tsui pro rusny nocni (i denni) zivot.

PS: na letisti je elektronicka uschovna zavazedel (asi 40 HKD za 12 hod) a ta sama uschovna se da najit i na nekterych vlakovych zastavkach.

Žádné komentáře:

Okomentovat