Cairns

A z tepleho Fusalu se vracime do studene Sydney. Nastesti jen na jednu noc. S diky s Ivon prijimame azyl u kamarada Toma na Wolli Creek. Je fajn, zase se videt. Cesko - Slovenska komunita v Australii funguje bajecne a pokazde, kdyz se s nekym setkam, jsou to jen sami super lidicky.

Z letiste, i druhy den na letiste (odlet je asi v 6 rano), jedeme taxikem. Taxikari v Sydney jsou asi stejni podvodnici jako ti v Praze. Ale u nas aspon vsichni mluvi cesky, tam je problem dorozumnet se i anglicky. Mozna nejaka asijstina by byla lepsi. diskutovat o cene a prirazce 5 AUD za letistni poplatek a 5 AUD za platbu kartou nema vubec smysl.

Nevadi, rano nerano, taxikarsti podvodnici nebo ne, za tri hodiny jsme jiz v Cairns, kde je zase krasne teplo. Hostel Caravella ma transport v cene ubytovani, takze nam proplati ucet za taxik z letiste. To neni spatne. Take dostavame vouchery na veceri zadarmo v jedne restauraci (nebo slevu cca 5 AUD) na nabidku z menu. Pokoj sice nic moc, ale tohle ubytovani urcite doporucuju. Navic jsou na recepci schopni zarezervovat vylety a dat ruzna doporuceni + slevu. Davam pet hvezdicek.

Plaz v Cairns
Prvni den jen tak zkoumame mesto, plaz tam vlastne zadna neni, protoze jak odliv, tak priliv, konci asi 0,5 km od pobrezi a od vody nas deli dlouhy pas bahna. Divame se po cestovnich agenturach a vybirame, kam pojedeme. Nejdrive chceme na jedno misto na utesu a na nejaky ostrov, ale po debate s ruznymi agenturami zjistujeme, ze koral u ostrovu je skoro mrtvy a neni tam nic zajimaveho k videni. Vybirame docela drahe vylety, na 2 dny asi za 350 AUD, ale melo by to byt to nejlepsi, co se da videt, tak snad to tak bude.

Prvni den jedeme na dve mista a mame v cene 175 AUD i jeden potapecsky ponor. Pani, ktera nas vita sice neni moc mila, ale ostatni posadka mila je a schopna i poradit. Mam se potapet s rymou nebo ne? Nakonec jdu do toho a usi jsou uplne v pohode. Prvni misto se jmenuje Michaelmas Clay, je to takovy pisecny pas, ktery by se dal cely obejit za pul hodiny, ale je tam prirodni park a strasne moc ptaku, takze muzem na sirce chodit asi 50 m tam a zpet. Vetsinu casu travime pod vodou. Nejdriv asi 45 min s pristrojem v hloubce, ale moc toho neni videt. Vidime malou anemon fish (Nemo), obrovske ryby pod lodi, morskou okurku i giant clam, obrovskou skebli, ktera se zivi filtrovanim vody a kdyz se na ni sahne, tak se tak jakoby privre. Na Fiji se jeji masovita hmota ji. Potapeni super, pak jdeme na snorchl.Snorchlovani na Michelmans Clay je fajn (ac s Manta Ray se to neda srovnat), vidim svoje oblibene trigger fish, parrot fish, nejakeho maleho nema a blue damsel fish...

Po obede frcime na Hastings Reef. Tam je snorchl jeste lepsi, vetsi pestrost, misty melko, misty obrovska hloubla. vidime (a hladime si) morskou zelvu. je nadherna. jsme skoro na venkovni strane utesu a jsem moc spokojena, i za tu cenu, co jsme zaplatili.


Dalsi den frcime do Port Douglas a odtamtud pres dve hodiny lodi do oblasti Agincourt Robbon Reef. To by melo byt nejhezci misto na reefu. Bohuzel je trochu vetrno a lod houpe, lidi blinkaji. Celkem se divame na tri mista, nedaleko vidime lamajici se vlny na kraji utesu, ani ne 1 km od nas je uz jen sire hluboke more. Vsechny tri mista jsou uchvatne, trigger fish, parrot fish, maori wrasse, white tipped reef shark, zelva, unicorn fish, langusta, nemo, ... je toho strasne moc, ani se to neda vypsat.


Kuranda
nazitri odjizdime z Cairns pres vesnicku Kuranda, ktera je v horach. je to trochu zklamani, misto je to hlavne turisticke, nic zvlastniho, dlouha cesta pres klikate silnice v mrholeni, ale auticko beruska jelo perfektne. odpoledne frcime pres Port Douglas, jedno z nejdrazsich mist v severnim QLD, do Cape Tribulation. Musime pres trajekt a pak uz asi jen hodinka cesty hoodne klikatymi cestickami a jsem v Cape Tribulation. Mame vyhlednuty hostel, ale dojeli jsme na konec zpevnene silnice (coz spolu s tmou jsou podminky, na kterych se nesmi s pujcenym autem) a tak jedeme asi 2 km a vracime se. Na treti pokus, za zatackou a malym mostikem konecne hostel najdem a ubytovavame se. Kdyby bylo priznive pocasi, tak je tam nadherne. Kousek od uchvatne plaze, bazenek, teraska, dobre jidlo. Super.


Tady mrknete na fotoalbum:
Cairns


Zustavame dve noci, jeden den jdem na vylet, ale pocasi nam nepreje. Odpoledne se jdem mrknout do vesnicky, ochutnavame mistni special zmrzku a planujeme co dal. Dalsi mista, ktere jsme v QLD videli jsou Atherhon tablelands, Milla Milla waterfall a par dalsich vodopadu, farma na vyrobu syru, Inisfail a krokodyli farma. Videli jsme i slavny Mossman Gorge, ktery pripomina reku Vydru. Region okolo Cairns je hezky, jen pocasi by nam mohlo prat vice.

Pokud se nekdy do tohoto regionu vydam znovu, tak si musim pulcit 4x4 drive a vyrazit uplne na sever. Vylet v takovem aute na mista, kde neni civilizace, to je sen :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat