Fiji

Hura na Fušál!!

Skola je za mnou, dostala jsem papir, ze jsem tam chodila neuveritelnych 24 tydnu (byly to vyhozene penize, nebyly to vyhozene penize?).


Zkouska probehla, rano jsem sice malem zaspala, ale naladu mi zlepsila velryba, kterou jsem videla na Bondi Beach. Tak blizko brehu...


.... Skoda, ze na plazi jsou takovy super veci zrovna, kdyz nekam chvatam a nemuzu se tam podivat. S chripkou jsem snad uspesne zvladla vsechny casti zkousky, rozloucila se se spoluzaky, z nichz nekteri odjizdeli domu hned nazitri a vratila jsem se domu lecit, abych byla fit na Fushal, jak rika Lister v Cervenem Trpaslikovi a jak tomu zacal rikat i nas vyletnicky tym. Bohuzel jsem take ten samy den dostala pokutu 100 AUD za to, ze jsem mela studentsky listek, na ktery jakozto student denniho studia jazykovky nemam narok. neukecala jsem to a dostala listecek, ktery jsem nakonec zaplatila...

Náš tým


Ale zpet k nasemu tymu. Sestaval se ze tri blondatych clenek: Iva, Ivona a Iveta. V agenture si nas dobre pamatovali jiz od zacatku a prezdivka Fiji girls nebyla spatna. Spatny bohuzel byl servis te agentury, takze rozhodne bookovat Fiji se Studentflights.com.au NEDOPORUCUJI!! Zaplatili jsme dva mesice predem a jeste v patek pred odletem (ten byl v nedeli) nam v agenture nebyli schopni dat spravne vouchery. Dalsi dukaz, ze kamkoli s cestovkou nema cenu. Bohuzel, jak nam bylo receno, na Fiji to jinak nejde. Na letisti v Nandi se ukazlo, ze to jde, ale to uz bylo pozde. My jsme vybiraly z katalogu Awsome Fiji a obavam se, ze ani nas vyber a reseni celeho pobytu nebyl nejstastnejsi, nebo aspon ne nejlevnejsi. Nepisu to proto, ze si chci stezovat, ale chci varovat pripadne vyletniky, aby se rozhodne nevydavali v nasich stopach. Doporucila bych koupit si u Awsome Fiji (protoze jejich trajekt pluje jen po vicemene autentickych ostruvkach na sever od hlavniho ostrova, coz je super) tzv. Bula pass, ktery umoznuje cestovat mezi ostrovy a pak si na miste vybrat, kam se clovek vyda a na jak dlouho.



My jsme mely 8 dni, z toho prvni a posledni noc clovek musi stravit v Nandi (mesto na hlavnim ostrove), protoze jinak by nestihl trajekt, ktery odplouva jednou za den, a na zpatecni ceste zadny let. Jeste poznamka k letu - leteli jsme s V Australia, mezinarodni pobocka Virgin Blue a nemuzu vytknout vubec nic. Nove, pohodlne moderni letadlo, dobre jidlo, super vyber filmu, schopny pilot...




Prvni noc jsme se utaborily v Nandi v hostelu, k dispozici byl bazen, promitani filmu, restaurace... Pri veceri nas mistni damy v krasnych tradicnich satech okraslily kvetinou do vlasu a servirovaly dobre a cenove dostupne jidlo. V pokoji bylo pravda trochu teplo, ale ubytko v zarizeni Nandi Bay bych nehodnotila nijak spatne. Ochutnaly jsme mistni specialitu "Kokonda", coz jsou kousky ryby nalozene v kokosovem sosu a u toho trochu zeleniny. Pripomina to trochu nase slede na kyselo.



Beachcomber
Dalsi den rano jsme se vydaly na plavbu do nasi prvni destinace "Kuata". Po chvili na ceste bylo ze vsech koutu lodi slyset obdivne vzdychani a zatajovani dechu, jak nas okouzlila krasa mistni krajiny. Krasne sire more, za nami hlavni ostrov se zelenymi pahorky a pred nami malicke pisecne ostruvky, ktere by se daly obejit za jedno odpoledne. Uprostred jedna palma a na kraji par chatek, predstavujicich resort. Prvni dojem na jednicku. Bounty Island i Beachcomber jsme nechaly za zady (nebylo tam nic moc delat a nechtelo se nam paktovat se s 18letymi vyndanymi Brity) a asi za hodinku jsme byly na Kuate. Prijela malicka lodicka (bez lavicek), vsichni vylodujici se tam naskakali, pan ridic nam trosku naklepal zadecky a uz nas cekalo uvitani na plazi s kytkou do vlasu a mistni pisni.



"Bula" pozdravili jsme, "Bula" odpovedel nam presonal malickeho resortiku a uz nam ukazovali ubytovani a zvali na obed. Ubytovani ve vsech navstivenych resortech je velice skromne (pokud nejste par a nebydlite v soukrome chaticce), jedna obrovska mistnost plna paland (od 10 do 36 lidi na jednom miste). Da se na to zvyknout ;-)



Příprava "Kavy"
Kuata bylo nejtradicnejsi misto, ktere jsme navstivily, pila se Kava (opojny napoj na 4; jinak vymachany koren z nejakeho stromu, chutna to podobne jako caj Pu-Erh), zpivaly se pisne s kytarou, naolejovani maldicci predvadeli tradicni tance a kava ritual a celkova atmosfera byla do pohody a do srandy. staraly se o nas krasne a urcite bych tohle misto doporucila.




Strava byla skromna a vychazela z tradicni mistni kuchyne, hodne zeleniny, napr. mistni druh brambor, spenat, malo masa. Jedna vecere byla na tradicni zpusob a mela se jist rukama, coz mne prisla jako velka legrace, nekterym spoluucastnikum jako neco zcela a zhola nechutneho...



Pláž Manta Ray
Dalsi misto, ktere jsme navstivily se jmenuje Manta Ray. Mrknete na jejich webovky, jsou tam krasne fotky rejnoku. Je to jeden ze dvou resortu, ktery nepatri Fijianum, ale konkretne Australanovi, jehoz jmeno uz jsem napomnela... Je to velice oblibeny resort, protoze je tam super snorchl hned z plaze, nejlepsi jidlo ze vsech ostrovu (i kdyz se musi priplacet) a uplne nejsenzacnejsi pozorovani rejnoku.





Boj s kokosem
Posledni ostruvek (resort Korovou) byl trochu zklamanim, byl tam obrovsky odliv a nedalo se skoro vubec snorchlovat, vylety a aktivity byly drahe a nebo nezajimave a tak posledni dny byly naplneny cetbou a zabijenim casu. Jidlo, az na prvni uvitaci veceri, ktera byla nejlepsi z celeho pobytu - cerstve ulovena ryba, chobotnice, musle, kraby, ruzne veci z morskych ras -, bylo temer trestuhodne a jeste horsi, nez kdyz si clovek sam vari na koleji nebo na cundru :-( Jedine zajimave aktivity byly krabi zavody, krmeni ryb a ukazka rozdelavani kokosu. Posledni dve jsme s Ivou otestovaly dalsi den osobne a obrazova dokumentace ukaze, ze to byla nakonec legrace.




Krmení dravých ryb
Nejvic se mi na Fiji libily aktivity, krmeni a snorchlovani se zraloky na Kuate nemelo chybu, snorchlovani primo z plaze na Manta Ray je stejne jako na nejvzdalenejsi casi velkeho barieroveho utesu u Cairns a pozorovani obrovskych rejnoku v silnem proudu vody nad neskutecne zivym koralem je asi zazitek, na ktery nikdy nezapomenu. navsteva mistni tradicni vesnice nam ukazala, ze architektura se pohybuje od typu chyse po typ chata na Slapech :-) tance predvadene mistnimi opalenymi krasavci byly na programu kazdy vecer a nechybelo mnoho a koupily jsme si CD fusalske kapely Black Rose.





Fiji je krasne misto na snorchlovani, na romanticky vylet, ale i na obycejne dobyti baterek. Krasna priroda v tomhle tichomorskem raji je plna krasnych rybek, a s vyjimkou Korovou, i jidlo je dobre a zdrave.
Bula Boys při tradičním tanci

Žádné komentáře:

Okomentovat