dovětek, darling

loni jsem neprozirave psala o tom, jak si taky kazdy rika darling a jak doma nic podobneho nemame. jelikoz jsem nepovedene zrovna na tenhle prispevek upoutala trochu pozornosti, dostalo se mi par ohlasu cimz moje mysl tohle tema nadobro neopustila.



za tech par mesicu jsem si stihla uvedomit, ze se doma v zasade neco podobneho vyskytuje. predstavme si situaci: mensi mestecko a v nem jeste mensi kramek. v krame funguje pouze pultovy prodej, za pultem je zena. zena nemlada nestihla, v uniforme z dob davno preslych a zaslych. mene poeticky, stara tlusta baba s kratsimi vlasy, trvalou a fialovym melirem na ofine, v zastere. takova pani vlastne muze byt kdekoli, ale urcite bude stat za pultem, treba v hospode v tom samem mestecku.

 zakaznici se radi do fronty, cekaji na svoje parky (nebo desitku) a pani je oslovuje: "co to bude, mladej", "co si das, krasotinko", "patnact padesat, brouku". doplnuji jeste o slavnou filmovou citaci "zavri voci, brouku". vidite tu situaci? chceme, aby nas takhle "familiarne" nekdo oslovoval? ja se radeji spokojim s "co to bude mlada pani" i kdyz pani ani zdaleka nejsem :-)

zdejci anglosastina jde ale jeste dal. po mesicich v Syd jsem si vsimla, ze to neni jenom darling, ale i honey, sweetheart, love atd atd. v momente, kdy me cizi clovek oslovi "how ya doin love" se mi protaceji panenky a, stejne jako vsichni neanglosasti evropane, mam sto chuti tomu cloveku jasne vysvetlit, ze rozhodne ja nejsem zadna jeho laska a at mi tak laskave nerika a jde si po svych.

uvedomila jsem si, ze v AJ se vsechna tahle osloveni naduzivaji a to i smerem k naprosto cizim lidem, ke kterym mluvci zadny citovy vztah nechova. tim padem dochazi k oslabeni vyznamu toho slova a love = mate = kocko =  vole baby. (s trochou nadasazky samozrejme;-).

takze jsem pro zustat tam, kde jsme vyrazove byli a neimplementovat tyhle longivisticke prvky do naseho jazyka.

ps: nepopiram, ze od nekoho, koho mame radi, je to osloveni vzdy mile. ale proboha ne od cizaku na ulici a nejdej boze v báru.

Žádné komentáře:

Okomentovat