Klatovy

Přes Klatovy jezdím už víc jak 15 let a mimo zastaváky v servisu v roce 2000 a obcasných nákupů v Alberovi jsem se zde nikdy pořádně nezastavila. Až do loňského léta. Bylo příjemné letní odpoledne, jako dělané na výlet - aspoň na odpoledne.

Jejich výhodná poloha, 40 km od Plzně i od Železné rudy tomu přímo nahrávala. Myslím, že jako základna pro výlety po okolí jsou Klatovy vhodnou destinací, před den člověk může podnikat výlety po okolí a po večerech si užívat městských radovánek.

A jaké jsou? Během sobotního odpoledne velmi poklidné, na náměstí člověka upoutá na první pohled vysoká Černá věž, malá kašna a velký jezuitiský kostel.



Město bylo založeno již roku 1260 králem Přemyslem Otakarem II., a proslulo především Černou věží, Klatovským kuřetem, katakombami a karafiáty.

Černou věž najdete hned na náměstí, vstup stojí 40 Kč (léto 2012) a čeká vás 226 schodů. Pokud máte závratě, tak ten výstup nic moc, ale výhled je fajn. Nejen, že před vámi leží město jako na dlani, ale ještě se můžete pokochat okolní krajinou a třeba naplánovat pár výletů.

Věž byla postavná 1557 stavitelem Antonínem, je vysoká 81,6 m a jak jsem se dočetla na vstupence: "název věže pochází od jejího ožehnutí četnými požáry, zejména požárem v roce 1758, kdy se žárem rozlil i původní zvon. Dnešní podobu získala věž v roce 1872. Od roku 1853 visí na jejícm vrchu zvon zvaný "Vondra".

Zajímavostí je, že skokem z věže ukončilo svůj život už 6 lidí.

Mezi další zajímavé památky patří:
Barokní lékárna u Bílého Jednorožce, která od roku 1639 stojí na náměstí. Nejhezčí je dochovaný interér. Ale mimo sezónu (která je od května do října) je potřeba se na prohlídku objednat.

Bílá věž v sousedství děkanského kostela, jež dříve sloužila jako vstup na hřbitov.

Katakomby pod kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce ze 17. století, kde můžete vidět 38 mumifikovaných těl.

http://www.klatovy.cz/ 





Žádné komentáře:

Okomentovat