Berlín na víkend

Chápu, že podle příspěvků na bolu to může vypadat, jako že jsem zanevřela na rodnou hroudu, nebo snad na Evropu. Určitě to tak není, akorát sebekázeň v přidávání příspěvků trochu pokulhává.

Tedy k věci. Posádka 3 dam se vydala na výlet do sousední metropole. Nejprve bylo třeba vymyslet, jak pojedem. Letadlo bylo vyřazeno jako první, ač první mělo být vyřazeno auto, jelikož ho ani jedna z nás nevlastní. Další možností byl autobus. Student Agency má docela fajn ceny, ale bohužel už nemá tak dobrý časy odjezdu, zvlášť když člověk jede jen na víkend. Vyhrály České dráhy. S InKartou 25 nás zpáteční lístek na osobu vyšel asi na 1500 Kč. Včetně rezervace, je třeba zajistit aspoň 3 dny předem (myslím).



Další úkol bylo ubytování, po zvažování všech alternativ vyhrál Sun Flower Hostel (recenze bude následovat). Cena za osobu okolo 20 EUR/noc, což je fér. Čisto, snídaně za 3 EUR, bar, prádelna, mapy. Nás 6tlůžák jsme sice sdílely s bandou rozdivočelejch Švédů, ale vlastně to byla legrace.

Co se párty týká, tak v okolí Sun Flower Hostelu je asi milion alternativních podniků, včetně slavného Berghain, do kterého klidně můžete dojít v bačkorách. V okolí zastávky Warshauerstrasse je vůbec hodně alternativních a zajímavých podniků. Jeden uvidíte hned, jak vylezete z vlaku. Jmenuje se cirkusově (jméno jsem si bohužel nepoznamenala), ale je vidět přes koleje.

Dobré tipy na noční podniky poskytnou průvodci z Alternative Berlin tours, kteří vám zároveň ukážou všechny netradiční aspekty berlínského undergroundu. Velká část prohlídky je zaměřena na streetart, uvidíte bývalý squat a dozvíte se spoustu detailů z historie i současné kultury Berlína. Třeba o pánovi, který už asi sedm let maluje na plakáty po celém Berlíně číslo 6. Na tůru je lepší vyhradit si celý den a možná začít s ní, pokud máte jen víkend. Jinak propásnete vyhlášené podniky :-) A nezapomeňte si koupit lístek na MDH, určitě se vyplatí. Celodenní stojí asi 6 EUR, pro skupinu do 4 lidí 15 EUR, takže ta skupinová alternativa se určitě vyplatí.

A co dál vidět?
Alexander platz u kterého je televizní věž (12EUR, super výhled) a radnice









Berliner dom









muzejní ostrov









ulice Unter den Linden

Braniborská brána









Tiergarten - hned u Branibirské brány, skvělá na piknik

Reichstag










moderní čtvrť Postdam









Berlínkou zeď a M useum of Terror pod širým nebem, kde si můžete ve zkratce připomenout neveselou historii Německa









Checkpoint Charlie


Hackescher Markt
Olympijský stadion

Procházka čtvrtí Kreutzberg (kde se mísí silná Turecká kominita s alternativním životním stylem a hojně zastoupeným street artem)
a nakonec nezapomeňte ochutnat curry wusrt a místní pivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat