Snídaně na Karlově mostě


Hodnocení: *****

Příležitost: romantická snídaně, léčba kocoviny, nebo když chcete mít super fotky

Prostředí: pod otevřeným nebem, krásný výhled na Pražský hrad z jedné strany, Národní divadlo z druhé. Posezení může být trochu tvrdší, v dešti nevhodné. V zimních měsících nedoporučuji. Bez obsluhy.
Nevýhodou je "otevírací doba" - od rozbřesku do příchodu prvních stánkařů, tedy v létě asi od 4:30 do 8h, v zimě ještě v 8 ráno máte šanci na rychlé kafe :-)

Web: N/A

Adresa: Karlův most, Praha (mapa)

Karlštejn

 Další tip na jednodenní výlet z Prahy. Chytrý průvodce říká, že Karlštejn je po Pražském hradě nejnavštěvovanější českou památkou. Jsem si jistá, že to nebude jen tím, jak blízko je Praze. Ani dnes už poněkud archaickým filmem Noc na Karlštejně.

Nejprve trocha teorie: Karel IV si nechal Karlštejn postavit jako svoje letní sídlo, práce začaly už v roce 1348 (stejně jako založení univerzity, pokud se nepletu) a nepodílel se na nich nikdo jiný, než Matyáš z Arrasu (mimo jiné stavěl i kus katedrály Sv. Víta). Jak jsem se dočetla, poslední rekonstrukce proběhla koncem 19. století ve stylu purismu, ať už to znamená cokoli.

Mělník

Cestou na Kokořín stojí za to zastavit se i v Mělníce. Je to krásné malé městečko, jehož náměstí je krásně lemované podloubími, je tam zámek (se super vinným sklípkem, kam je možné se objednat na exkurzi) a ještě lepším výhledem na soutok Vltavy a Labe.

Kokořín

První místo, které jsem se v rámci své letošní výzvy rozhodla navštívit je hrad Kokořín, který ne zrovna dominuje, ale vytváří příjemnou turistickou destinaci v krásné krajině, plné vápencových skal a zelených údolí.

Ne nadarmo tady našel inspiraci např. Karel Hynek Mácha. (Kousek od hradu je i jeho vyhlídka, ale přes stromy není v podstatě nic vidět.)

V průvodci Kokořínsko doporučují jako fajn jednodenní výlet z Prahy, zejména pro zalesněné kopce a údolí, zajímavé skalní útvary a taky proto, že terén je nenáročný a hodí se na pěší tůry.

Nová výzva

Není to tak dávno, co jsem si koupila průvodce po Praze a České republice. Ne že bych si myslela, že neznám svojí rodnou placku, spíš si říkám, co vlastně v těch turistickejch průvodcích pro cizince píšou. Zároveň to považuju za super inspiraci na výlety.

Takže výzva zní: do 1. 6. 2014 navštívím všechny místa, který jsou v průvodci popsaný a vyzkouším maximum doporučenejch aktivit. Předem přiznávám, že ubytovávat se v 10 různých 5* hotelích nebudu, ale nějaký restaurace a možná i ubytko otestuju taky.

Tak National Geographic, těš se.